Polarizirane leće – bolji vid

Svestrane leće za sunčane naočale, za vožnju i mnoge druge namjene

Skijaši i zaljubljenici u vodene sportove prodali bi se za njih. Međutim, ove leće odlično su rješenje i za svakoga tko nosi naočale: leće s polarizirajućim učinkom.

Ove posebne leće sprječavaju refleksiju i zrcalne slike nastale, na primjer, sunčevim zrakama koje udaraju u mokri kolnik, vodu ili metalne površine. Kao rezultat toga, one štite oči korisnika od napora jer se oči više ne moraju neprestano prilagođavati promjenjivim svjetlosnim uvjetima. Osobe koje nose ovakve leće mnogo su opuštenije i bolje se osjećaju dok nose naočale.Kako funkcionira polarizacija?

Prvo i najvažnije, prirodno svjetlo je nepolarizirano svjetlo koje vibrira u svim smjerovima. Međutim, svaki put kada sunčeva zraka dodirne glatku površinu, tj. kada zraka dođe u dodir s mokrom cestom, svjetlo se djelomično reflektira vodom i vodi u jednom smjeru. Drugim riječima, ono je polarizirano.

Refleksija uzrokuje neugodno zasljepljenje (odsjaj) zbog polarizirane svjetlosti – rizik koji nestaje kod osoba koje nose naočale s polarizacijskim filterima. Polarizacijski filter ugrađen je vodoravno i ne dopušta prolazak reflektiranog okomito usmjerenog svjetla. Posljedično tome, ponekad opasne refleksije emitirane vodenim površinama i mokrim ulicama gotovo se potpuno uklanjaju. Polarizacijske leće omogućuju vam veću sigurnost, ali nude i neke važne vizualne prednosti: zahvaljujući posebnoj boji stakla, one omogućuju znatno bolji kontrastni vid i sjajnije boje. Zeiss polarizirane leče nude dodatni bonus: 100%-tnu UV zaštitu!