Kako održati zdravlje vida

Briga o zdravom vidu

Kako biste se nosili sa činjenicom da se nešto dogodi s vašim vidom? Saznajte kako zaštititi ovo najdragocjenije osjetilo

Vodite brigu o vrhunskom stanju vaših očiju

Moći vidjeti je nevjerojatno jaka sposobnost. Većina se nas oslanja na vid dok obavljamo gotovo svaku radnju. Evo nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste zaštitili svoje oči – sada i dugoročno.

Redovni pregledi očiju – pregled oka je osnovni zdravstveni pregled tijekom kojeg je moguće otkriti i spriječiti stanja koja mogu oštetiti vaš vid ili naškoditi vašem zdravlju. Brzo, jednostavno i bezbolno, redovito pregledavanje očiju može zaštititi vaše oči i vaše zdravlje.

Upoznajte se s poviješću bolesti vaše obitelji – neke bolesti očiju mogu biti genetske. Uobičajeni nasljedni problemi s očima uključuju senilnu makularnu degeneraciju, glaukom i katarakte. Rano otkrivanje često je ključ uspješne brige o očima ili liječenja, stoga je važno upoznati se s poviješću bolesti vaše obitelji.

Zdravim načinom života – zdravom prehranom u vaše tijelo unosite hranjive sastojke, vitamine i antioksidante koji vam pomažu pri zaštiti vaših očiju od štetnog UV zračenja i sprečavaju nastajanje određenih problema s očima. Vježbanje, također, pomaže u sprečavanju visokog krvnog tlaka koji može oštetiti vid. Ova dva čimbenika mogu pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine i spriječiti dijabetes koji uzrokuje gubitka vida u odraslih osoba.

Digitalno prilagođavanje – važno je oči zaštititi od potencijalno štetnih utjecaja dužeg korištenja računala, laptopa i pametnih telefona. Podešavanje svjetline zaslona, rezolucije i kontrasta, redovite pauze od gledanja u zaslon i izbjegavanje jakog sunčevog svjetla mogu spriječiti simptome sindroma računalnog vida.

UV zaštita – UV zrake mogu biti štetne za vaše oči kao i za vašu kožu, a UV zračenju smo izloženi svaki dan, bez obzira na uvjete. Za svakodnevnu zaštitu, korisnici naočala mogu za svoje leće odabrati anti-UV premaz. I kada ste vani na suncu, sunčane naočale s visokim faktorom za zaštitu očiju od sunca (E-SPF) pomoći će vam da blokirate štetne zrake.

Sprečavanje ozljeda – uobičajene ozljede oka moguće je izbjeći pravom zaštitom očiju. Sukladno ispitivanjima provedenima na Američkoj akademiji optometrije, 50% ozljeda očiju proizlazi iz svakodnevnih aktivnosti kao što su kuhanje, čišćenje, vrtlarstvo i hobiji. Neke sportske i aktivnosti na otvorenom kao što su biciklizam, skijanje i skvoš također povećavaju rizik od ozljede oka.