Mekane leće

Mekane kontaktne leće

Mekane kontaktne leće su, iz više razloga najpopularniji izbor. Izrađene su najnovijom optičkom tehnologijom zbog čega su udobne, fleksibilne i iznimno prozračne tijekom višesatnog nošenja. Njihov prilagodljiv dizajn znači i da se prilagođavaju svakome tko želi nositi leće.  Korisnici mekanih kontaktnih leća  također imaju puno više slobode nego korisnici plinopropusnih leća koji su često vezani strogim obrascima nošenja. Mekane leće mogu se nositi sporadično i stoga su izvrstan izbor za svakoga tko često želi mijenjati naočale za leće i obrnuto.

Kako svatko od nas ima drugačiji stil života, mekane kontaktne leće dolaze u varijaciji različitih uzoraka nošenja, a to su:

 • Dnevne za jednokratnu uporabu
 • Dvotjedne za jednokratnu uporabu (ponekad se nazivaju i tjedne)
 • Mjesečne za jednokratnu uporabu
 • Produženo nošenje

Dnevne leće za jednokratnu uporabu

Dnevne leće za jednokratnu uporabu poznate i pod imenom dnevne leće dizajnirane su da se nose jedan dan, a zatim da se bace. Ne zahtijevaju dodatne proizvode kao što su otopina za ispiranje kontaktnih leća, iako korisnici ponekad smatraju da je prikladno imati kapi za oko ako im se oči počnu sušiti.

Dnevne leće savršene su za sljedeće skupine:

 • Profesionalne radnike ili osobe koje ne žele biti vezane za dodatnu rutine čišćenja i održavanja
 • Osobe koje žele nositi leće samo povremeno.
 • Posebno su korisne za ljubitelje sporta.
 • Alergičare: zbog kratke učestalosti nošenja, prljavština i alergeni imaju manje vremena da se nakupe na površini i uzrokuju iritaciju

Dvotjedne leće za jednokratnu uporabu

Dvotjedne leće za jednokratnu uporabu ponekad se nazivaju i tjednim lećama. Kao što samo ime sugerira, nose se svakoga dana u razdoblju od dva tjedna, a zatim se zamjenjuju novim parom.  Dvotjedne kontaktne leće zahtijevaju svakodnevno čišćenje i pohranu preko noći. Za to će vam biti potrebna kompatibilna otopina za kontaktne leće. Mi će vam preporučiti najbolju, ali danas je većina višenamjenskih otopina sigurna za upotrebu s mekanim kontaktnim lećama. Ukoliko nosite silikonske hidrogelne leće vrijedi dvaput provjeriti jesu li one kompatibilne s otopinom koju kupujete.

Dvotjedne leće su izvrsne za sljedeće skupine:

 • Osobe koje prvi put nose leće: često se preporučuju tinejdžerima koji često žele nositi leće jer ne zahtijevaju brigu kao i mjesečne leće.
 • Za osobe koje pate od suhih očiju i bore se s mjesečnim lećama, a žele za nižu cijenu dobiti alternativu za dnevne leće za jednokratnu uporabu.

Mjesečne leće za jednokratnu uporabu

Mjesečne leće za jednokratnu uporabu često se nazivaju i mjesečnim lećama i slične su dvotjednim lećama koje se nose svakodnevno, čiste se i spremaju tijekom noći. Kao što ste već vjerojatno pogodili, ove leće nosite mjesec dana, a zatim ih zamijenite novim parom.

Mjesečne leće odlične su za sljedeće skupine:

 • Osobe koje svoje leće žele nositi 5 ili više dana u tjednu.
 • Za savjesno trošenje, mjesečne leće mnogo su isplativije od dnevnih leća.

Kontaktne leće za produženo nošenje

Kontaktne leće za produženo nošenje izrađene su od silikonskog hidrogela, jednog od najnovijih poboljšanja u tehnologiji izrade leće. Silikonski hidrogelni materijal omogućava prolaz do pet puta više kisika do površine očiju od tradicionalnih mekanih leća, što čini te kontaktne leće izuzetno prozračnima.  Ukoliko ste zainteresirani za silikonske hidrogelne leće, imajte na umu da nisu sve leće izrađene od ovog materijala namijenjene produženom nošenju. Kontaktne leće za produženo nošenje također su popularan izbor jer se mogu nositi neprekidno neko vrijeme, obično ne dulje od 30 dana. To znači da ih ne trebate vaditi kada idete spavati ili kada se tuširate, što znači da zahtijevaju vrlo malo održavanja.

Leće za produženo nošenje savršene su za sljedeću skupinu:

 • Osobe koje su stalno u pokretu.
 • Svakoga u potrazi za kontaktnom lećom koja zahtijeva malo utrošenog vremena i brige.