Općenito o vidu

Horizontalni presjek ljudskog oka


Emetropija (normalno oko)

Kod akomodacije oka slika emetropskog (normalnog) oka projicira beskonačno udaljen predmet oštro na mrežnicu tj. fokalna točka leži točno na mrežnici. Veličina oka (cca. 24 mm) i dioptrijska jakost (refrakcijskog sustava) (Foka = +59 D) točno odgovaraju jedno drugom. Daleka točka se nalazi u beskonačnosti.

Daleka točka

Oko se može prilagođavati različitim udaljenostima na način da mijenja refraktivnu jakost očne leće (prilagodba). Kad leća projicira najnižu moguću refraktivnu jakost tj. najdužu moguću postavku udaljenosti, koristi se izraz „akomodacija oka za daljinu“. Daleka točka je predmetna točka koja se kod akomodacije oka  za gledanje na daljinu oštro projicira na mrežnicu. Leća će je u potpunosti ispraviti sliku ako se njezina fokalna točka F’ na strani slike podudara s dalekom točkom.


 

Ametropija

Ako postoji bilo kakav nesrazmjer između refraktivne jakosti i veličine oka kad je isto prilagođeno za gledanje na daljinu, kažemo da je u oku došlo do ametropije. Daleka točka ne leži u beskonačnosti već na određenoj udaljenosti ispred ili iza oka. Razlikujemo mijopiju (kratkovidnost) i hiperopiju odnosno hipermetropiju (dalekovidnost). U oba slučaja mogu biti prisutne sferna ili astigmatska ametroprija (astigmatizam).

Sferna ametropija

Smatra se da je ametropija sferna ako je refraktivna jakost oka ista u svim meridijanima. Fokus ametropijskog oka prilagođenog gledanju u daljinu pada ispred ili iza mrežnice. Za ispravak ovakvog vida potrebna je leća sferne jakosti.