Uvjeti korištenja

IZJAVA O PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI PODATAKA

Tvrtka OPTIKA VIKTOR ŠAHINI se obvezuje da neće zloupotrebljavati osobne podatke iz obrasca narudžbe. Osobnim podacima smatraju se svi podaci kojima se utvrđuje identitet kupca (primjerice ime i prezime, e-mail adresa, adresa stanovanja i sl.). OPTIKA VIKTOR ŠAHINI neće dostavljati niti razotkriti osobne podatke kupca trećoj osobi, osim u slučajevima u kojima tako izričito propisuje zakon te u slučajevima kada je to potrebno za ispunjenje obveza. Svi podaci o kupcima se strogo čuvaju i dostupni su samo djelatnicima kojima su ti podaci nužni za obavljanje posla.

Svi djelatnici OPTIKA VIKTOR ŠAHINI i poslovni partneri odgovorni su za poštivanje načela zaštite privatnosti.

Obavezujemo se pružati zaštitu osobnim podacima kupaca na način da prikuplja samo osnovne podatke o kupcima koji su nužni za ispunjenje obveza. Podatke koji se pristupom na internet stranicu automatski bilježe, a nisu osobni podaci (vrste pretraživača, broj posjeta, vrijeme provedeno na stranicama i sl.)

OPTIKA VIKTOR ŠAHINI ima pravo koristiti isključivo radi ocjene posjećenosti internet stranice i radi poboljšanja njenog sadržaja i funkcionalnosti.

OPTIKA-SAHINI.HR informira kupce o načinu korištenja prikupljenih podataka te redovito daje kupcima mogućost izbora o upotrebi njihovih podataka, uključujući mogućnost odluke žele li ili ne da se njihovo ime ukloni s lista koje se koriste za marketinške svrhe. U slučaju promjene bilo kojeg od osobnih podataka (npr. mjesto stanovanja, adresa dostave) koji se evidentiraju prilikom registracije, kupac je dužan o promjeni obavijestiti OPTIKA VIKTOR ŠAHINI U slučaju promjene o kojoj nije obaviješten, OPTIKA VIKTOR ŠAHINI ne odgovara za bilo kakve nedostatke u pogledu narudžbe odnosno isporuke proizvoda.

Gore navedene odredbe o zaštiti osobnih podataka odnose se isključivo na početnu web stranicu web shop-a OPTIKA-SAHINI.HR te na sve stranice unutar OPTIKA-SAHINI.HR domene, a ne na vanjske stranice na koje upućuju linkovi na OPTIKA-SAHINI.HR domeni, za koje stranice OPTIKA-SAHINI.HR nije nadležan niti odgovoran te za koje stranice OPTIKA-SAHINI.HR ne prikuplja i ne obrađuje podatke korisnika Osim u slučaju elektronske narudžbe, u drugim slučajevima OPTIKA-SAHINI.HR neće kupcu slati elektronske poruke ukoliko na to kupac nije izričito pristao.

UVJETI PRODAJE WEB SHOP-A OPTIKA-SAHINI.HR

1. OSNOVNI POJMOVI

U smislu ovih uvjeta prodaje, kupac je fizička ili pravna osoba koja naručuje ili plaća uslugu dostave proizvoda posredstvom web stranice OPTIKA-SAHINI.HR. Aldo Colonello 1, 51 000 Rijeka (u daljnjem tekstu OPTIKA VIKTOR ŠAHINI ) – Web shop OPTIKA-SAHINI.HR (u daljnjem tekstu: web shop). Ukoliko su u podacima o kupcu upisani podaci o pravnoj osobi, tada se kupcem smatra pravna osoba, a fizička osoba čiji su podaci uneseni smatra se ovlaštenom osobom kupca. Kupcem se smatra svaka osoba koja naruči barem jedan proizvod, popuni tražene podatke i plati naručeni proizvod. Primatelj se smatra osoba kojoj se proizvod isporučuje, a različita je od osobe kupca. Prema Zakonu o zaštiti potrošača maloljetne osobe ili potpuno poslovno nesposobne osobe ne mogu obavljati kupnju na daljinu, to mogu učiniti samo njihovi zakonski zastupnici.

2. OSOBNI PODACI I POSLOVNA SPOSOBNOST

Prihvaćanjem ovih uvjeta prodaje, kupac izjavljuje da su svi podaci koje je dao o sebi istiniti i potpuni, da je poslovno sposoban, ovlašteni korisnik kreditne kartice, te da ne postoje nikakve poznate mu zapreke naručivanje i kupnju proizvoda od OPTIKA-SAHINI.HR tj. za kupnju na web shop-u. OPTIKA-SAHINI.HR sukladno izjavi o privatnosti i sigurnosti podataka prikuplja samo osnovne podatke koji su nužni za ispunjavanje obveza.

3. NARUDŽBA I TRENUTAK SKLAPANJA UGOVORA

Proizvodi se naručuju odabirom, korištenjem menija i popunjavanjem elektronskog formulara. Kupac može naručiti i kupiti proizvod kao registrirani ili ako neregistrirani korisnik. Proizvod se smatra naručenim kada kupac prođe cijeli postupak narudžbe. Plaćanje naručenih proizvoda moguće je obaviti na slijedeće načine: kreditnom karticom za koju OPTIKA-SAHINI.HR ima sklopljen ugovor o prihvaćanju E-banking-om općom uplatom pouzećem. Narudžba se smatra zaprimljenom: u slučaju plaćanja kreditnom karticom – u trenutku kada OPTIKA-SAHINI.HR dobije potvrdu predautorizacije kreditne kartice kupca na iznos narudžbe u slučaju plaćanja E-banking-om, općom uplatom i pouzećem – u trenutku kada OPTIKA-SAHINI.HR elektroničkim putem zaprimi narudžbu te ovisno o mogućnosti provjere uplaćenog računa . U trenutku kada je narudžba zaprimljena, OPTIKA-SAHINI.HR će elektronskim putem u obliku e-mail-a obavijestiti kupca o tome da je narudžba zaprimljena odnosno da je proizvod naručen. U slučaju plaćanja kreditnom karticom ugovor se smatra sklopljenim u trenutku kada OPTIKA-SAHINI.HR dobije potvrdu predautorizacije kartice kupca na iznos narudžbe te kada skladištar prilikom pakiranja robe potvrdi da je naručeni proizvod raspoloživ na skladištu. Nakon što je na skladištu proizvod zapakiran OPTIKA-SAHINI.HR će elektronskim putem u obliku e-mail-a obavijestiti kupca da je kupio proizvod te da je proizvod poslan. U slučaju plaćanja E-banking-om i općom uplatom ugovor se smatra sklopljenim u trenutku kada OPTIKA-SAHINI.HR utvrdi da je iznos narudžbe uplaćen. Ukoliko naručeni proizvod nije raspoloživ na skladištu OPTIKA-SAHINI.HR će obavijestiti kupca da proizvod trenutno nije raspoloživ te o roku u kojem je proizvod dobavljiv. Naručeni proizvod, ovisno o tome da li je dostupan na skladištu, OPTIKA-SAHINI.HR isporučuje u najkraćem mogućem roku. Ukoliko je proizvod naručen, a kao način plaćanja je odabran E-banking ili opća uplata, OPTIKA-SAHINI.HR se obvezuje rezervirati proizvod na skladištu u trajanju od 3 rada dana, ne uključujući subotu. Nakon isteka 3 radna dana od primitka narudžbe OPTIKA-SAHINI.HR ne jamči za raspoloživost proizvoda.

4.NAČIN KUPNJE NA WEB SHOP-U

Odabirom svakog proizvoda pored istog su ispisani detalji – ime proizvoda, kratak opis, cijena, količina te da li je dostupan na skladištu. Odabirom pojedinog proizvoda isti se uvrštava u meni „Košarica“. Cijene istaknute na stranicama pored pojedinog proizvoda vrijede za sve oblike plaćanja i izražene su s već uračunatim PDV-om. Pristupom meniju „Košarica“ dobivate uvid u odabrane proizvode, njihovu količinu i cijenu. Proizvod uvršten u „Košaricu“ kupuje se klikom na tipku „Na blagajnu“. Nakon pritiska na tipku „Na blagajnu“ pristupate u obrazac narudžbe u koji ste dužni upisati osobne podatke. Ukoliko se osobni podaci kupca razlikuju od osobnih podataka primatelja dužni se odabirom navedene opcije točno naznačiti i podatke primatelja. Prilikom narudžbe pored svakog proizvoda biti će naznačena cijena poštarine. Cijena poštarine nije uključena u cijenu proizvoda. Nakon primitka podataka iz narudžbe na ekranu će biti istaknuta obavijest da je narudžba kupca zaprimljena, a kupac će o primitku narudžbe dobiti posebnu obavijest elektronskim putem na naznačenu e-mail adresu. Ukoliko je kao oblik plaćanja odabrano plaćanje E-banking-om, općom uplatom ili kartičnim plaćanjem, a OPTIKA-SAHINI.HR  ne raspolaže naručenim proizvodom zbog nedostataka robe na skladištu, o tome će, u primjerenom roku, kupac biti obaviješten te će OPTIKA-SAHINI.HR izvršiti povrat uplaćenih novčanih sredstava. U slučaju gore navedene uplate, kupac odgovara i snosi rizik za točnost i istinitost dostavljenih podataka obzirom da će OPTIKA-SAHINI.HR izvršiti povrat sredstava sukladno dostavljenim podacima.

5. NAPLATA / AUTORIZACIJA

Sve cijene izražene su u Hrvatskoj nacionalnoj valuti, hrvatska kuna (kn), s PDV-om. U slučaju plaćanja e-banking-om i općom uplatnicom troškovi uplate i/ili međubankarske transakcije nisu uključeni u cijenu.

6. PRAVO NA RASKID UGOVORA

Kupac ima pravo raskinuti ugovor sukladno članku 44. Zakona o zaštiti potrošača. Kupac  može jednostrano raskinuti Ugovor u roku od 15 (petnaest) dana od predaje proizvoda u posjed Kupcu bez navođenja razloga.  Korisnik nema pravo na jednostrani raskid Ugovora:

 • ako je usluga u potpunosti ispunjena, a ispunjenje je započelo uz njegov izričit prethodni pristanak te uz njegovu potvrdu da je upoznat s činjenicom da će izgubiti pravo na jednostrani raskid Ugovora ako usluga bude potpuno ispunjena
 • ako je predmet Ugovora proizvod koji je zbog svoje prirode nakon dostave nerazdvojivo pomiješana s drugim stvarima.

Ako je dostava iz bilo kojeg razloga izvršena prije zaprimanja obavijesti o raskidu ugovora, kupac može raskinuti ugovor uz plaćanje usluge pakiranja i dostave u ugovornom iznosu od 100,00 kn s uključenim PDV-om, a ukoliko troškovi dostave prelaze ugovoreni iznos u iznosu troškova dostave. Odmah po zaprimanju obavijesti o raskidu ugovora, OPTIKA-SAHINI.HR će kupca e-mail-om obavijestiti da je dostava već izvršena i da je obvezan podmiriti ugovorne troškove pakiranja i dostave u iznosu 100,00 kn s uključenim PDV-om, odnosno u iznosu troškova dostave ukoliko oni prelaze iznos od 100,00 kn. U slučaju kada je ugovor raskinut nakon izvršene dostave proizvoda, kupac je dužan o svom trošku vratiti proizvod neoštećen i zapakiran u orginalnu ambalažu. Dostava se smatra izvršenom u trenutku kada je OPTIKA-SAHINI.HR predao proizvod dostavnoj službi. U slučaju raskida ugovora kod plaćanja kreditnom karticom, kartica neće biti terećena ukoliko su za to ispunjene gore navedene pretpostavke. U slučaju raskida ugovora kod plaćanja E-banking-om i općom uplatnicom, OPTIKA-SAHINI.HR će uplaćeni iznos koji je dužan vratiti kupcu umanjiti za iznos narudžbe koji se odnosi na ugovorni iznos troškova pakiranja i dostave ukoliko su za to ispunjene gore navedene pretpostavke.

7. PODACI O PROIZVODIMA

Podaci o proizvodima na web shop-u sačinjeni su temeljem baze podataka OPTIKA-SAHINI.HR. Fotografije proizvoda su ilustrativne prirode te ne moraju uvijek i u svim detaljima odgovarati proizvodima koji su predmet narudžbe. OPTIKA VIKTOR ŠAHINI posebno ističe da vizualni identitet proizvoda prikazan na fotografiji ne mora odgovarati izgledu proizvoda u stvarnosti, pogotovo obzirom na postavke monitora na računalu kupca, razlike u percepciji boja kako ih kupac vidi na zaslonu i sl. U slučaju gore navedenog nesklada između proizvoda prikazanog na fotografiji i isporučenog proizvoda ne radi se o nedostatku proizvoda. Podaci o proizvodima (opis proizvoda, cijena i dr.) prikazani na web shop-u OPTIKA-SAHINI.HR podložni su bugovima, nepravilnostima u radu aplikacije, drugim tehničkim nepravilnostima, tipografskim pogreškama i sl. U slučaju očitih pogrešaka ili neispravnosti u pogledu podataka o proizvodima prikazanih na web shop-u OPTIKA-SAHINI.HR zadržava pravo jednostrano raskinuti ugovor.

8. RASPOLOŽIVOST PROIZVODA

Predmet narudžbe mogu biti samo proizvodi za koje je u narudžbi naznačeno da su raspoloživi na skladištu te proizvodi koji nisu raspoloživi na skladištu, ali su dobavljivi u roku od 7 radnih dana, ne uključujući subotu.

9. DOSTAVA

Proizvode je moguće naručiti za dostavu na području Republike Hrvatske, prema uvjetima koji vrijede za svako područje dostave. Dostava na području Republike Hrvatske obavlja se putem DPD dostavne službe. U cijenu dostave uključeno je pakiranje proizvoda. U cijenu proizvoda nije uključena dostava, osim ukoliko nije drukčije naznačeno (naznaka – dostava besplatna). OPTIKA-SAHINI.HR se obvezuje isporučiti naručeni proizvod u roku od 15 dana od dana sklapanja ugovora. Dostava se obavlja prema uvjetima korištenja usluga dostavne službe, a smatra se izvršenom u trenutku predaje proizvoda dostavnoj službi. Provjera ispravnosti narudžbe ovisi o Kupcu, a naknadne reklamacije se ne uvažavaju. Ako se proizvod koji je upućen kupcu odnosno primatelju vrati OPTIKA-SAHINI.HR jer dostavna služba nije uspjela izvršiti dostavu, kupac će o tome biti obaviješten e-mail-om te će mu biti ponuđene slijedeće mogućnosti: da se naručeni proizvod, na zahtjev kupca e-mail-om, ponovno dostavi na adresu kupca odnosno primatelja da naručeni proizvod preuzme u adresi OPTIKA-SAHINI.HR uz prethodni telefonski dogovor o terminu preuzimanja Ukoliko kupac u roku od 3 dana ne odgovori na upućeni mu e-mail i odabere jednu o ponuđenih mogućnosti, odabrani proizvod biti će dostavnom službom upućen na adresu kupca. Kada OPTIKA-SAHINI.HR putem dostavne službe isporuči proizvod kupcu odnosno primatelju kupac odnosno primatelj je dužan preuzeti proizvod potpisom na dostavnici, čime potvrđuje da je proizvod uredno isporučen.

10. NEDOSTACI NA PROIZVODU

OPTIKA-SAHINI.HR ne odgovara kupcu odnosno primatelju za manje ogrebotine na proizvodima koje su nastale kao posljedica dostave robe putem dostavne službe, ukoliko ogrebotine ili manji nedostaci ne utječu na osnovna svojstva i upotrebljivost proizvoda. OPTIKA-SAHINI.HR ne odgovara kupcu odnosno primatelju ukoliko tehničke mogućnosti opreme kupca odnosno primatelja nisu dovoljne za ispravno korištenje proizvodom kao i ukoliko osobna svojstva kupca odnosno primatelja nisu dovoljna za upotrebu proizvoda. U slučaju nedostataka na proizvodu kupac može raskinuti ugovor samo ako je prethodno dao Prodavatelju naknadni primjereni rok za ispunjenje ugovora.

11. POVRAT I REKLAMACIJE

Svaki ugovor sklopljen sredstvom daljinske komunikacije na koji se primjenjuju pravila sadržana u ZAKONU O ZAŠTITI POTROŠAČA, potrošač može, ne navodeći za to razlog, raskinuti u roku od 15 dana. U slučaju povrata robe kupac je dužan uputiti opravdanu reklamaciju OPTIKA-SAHINI.HR i to e-mailom, telefonski ili pismeno. Kupac ima pravo na povrat robe u sljedećim slučajevima: isporuka robe koja nije naručena isporuka robe kojoj je istekao rok trajanja isporuka robe koja ima grešku ili oštećenja koja nisu nastala u transportu. Pri primitku robe provjera ispravnosti narudžbe ovisi o kupcu, te je kupac dužan da usporedi primljene artikle s računom, ukoliko nešto nedostaje odmah to napomenite jer naknadne reklamacije se neće uvažavati.

Platforma za on-line rješavanje potrošačkih sporova (Platforma za ORS)
Člankom 14. stavkom 1. Uredbe (EU) br. 524/2013. o on-line rješavanju potrošačkih sporova, koja se primjenjuje od 09. siječnja 2016. godine, propisana je obveza trgovaca sa sjedištem u Europskoj uniji koji sudjeluju u ugovorima o online prodaji ili uslugama te online tržištima koja su uspostavljena u Uniji da na lako dostupnom mjestu na svojim internetskim stranicama osiguravaju elektronsku poveznicu s Platformom za ORS.

Platforma za internetsko rješavanje sporova (ORS)

12. OSTALI UVJETI

Za valjanu narudžbu proizvoda osoba koja popunjava narudžbu mora biti starija od 18 godina. Kupac snosi odgovornost za točnost i potpunost unesenih podataka prilikom registracije. OPTIKA-SAHINI.HR zadržava pravo na izmjenu ovih uvjeta prodaje te iste može promijeniti bez prethodne najave, ali se obvezuje obavijestiti sve registrirane korisnike putem e-mail adresa koje su isti upisali prilikom registracije. Sve eventualne promjene primijenit će se na korištenje OPTIKA-SAHINI.HR stranica.

13. PRIMJENA UVJETA PRODAJE

Korištenjem usluga web shop-a OPTIKA-SAHINI.HR prihvaćate ove uvjete prodaje. Ako niste suglasni s uvjetima nemojte koristiti ove stranice niti putem njih naručivati proizvode. Ove web stranice sadrže informacije o proizvodima i uslugama OPTIKA VIKTOR ŠAHINI-a te služe kao elektroničko prodajno mjesto – web shop. OPTIKA VIKTOR ŠAHINI ne odgovara za eventualnu štetu nastalu korištenjem ove web stranice te korištenjem informacija s ove web stranice u svrhe koje izlaze izvan okvira njihove predviđene namjene.

14. AUTORSKA PRAVA

OPTIKA VIKTOR ŠAHINI je nositelj autorskih prava na sadržaju i formatima ove web stranice. Cjelokupan sadržaj sa web stranice ne smije se koristiti bez dopuštenja OPTIKA VIKTOR ŠAHINI-a niti ustupati trećim osobama.

15. ZAVRŠNE ODREDBE

Prihvaćanjem ovih uvjeta prodaje kupac pristaje na odredbe ovih uvjeta te prihvaća da oni čine sastavni dio ugovora.

SIGURNOST PLAĆANJA KREDITNIM KARTICAMA

Tajnost podataka kupca je zaštićena i osigurana uporabom SSL enkripcije. Stranice za naplatu putem interneta osigurane su korištenjem Secure Socket Layer (SSL) protokola sa 128-bitnom enkripcijom podataka (SSL enkripcija je postupak šifriranja podataka radi sprječavanja neovlaštenog pristupa prilikom njihovog prijenosa). Na navedeni način omogućen je siguran prijenos informacija te onemogućen nedozvoljen pristup podacima prilikom komunikacije između računala kupca i WSPay servisa, i obrnuto. Navedeni servis i financijske ustanove (kartične kuće) razmjenjuju podatke uporabom virtualne privatne mreže (VPN), koja je zaštićena od neautoriziranog pristupa. Brojevi kreditnih kartica se ne pohranjuju i nisu dostupni neovlaštenim osobama.

U Rijeci 23.02.2017.

 


 

PRAVILA ZAŠTITE OSOBNIH PODATAKA NA INTERNET STRANICAMA OPTIKA VIKTOR ŠAHINI

Želimo naglasiti da posjetom našim web stranicama svi Vaši osobni podaci ostaju povjerljivi, osim ako ih svojom voljom ne želite otkriti.

Prikupljamo samo one osobne podatke koje nam dobrovoljno dostavite i samo za svrhe navedene u ovim pravilima zaštite osobnih podataka. Ne zahtijevamo od Vas da nam pošaljete te podatke kako bismo vam omogućili pristup na naše stranice i ne tražimo da otkrijete više podataka no što je doista potrebno za sudjelovanje u nekoj aktivnosti na našim stranicama.

Prilikom prikupljanja osobnih podataka obvezujemo se poštovati odredbe pozitivnih propisa vezanih na zaštitu osobnih podataka.

Molimo Vas pročitajte sve informacije u nastavku i ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi s našim pravilima zaštite osobnih podataka ili želite s nama podijeliti svoja iskustva na ovoj web stranici, javite nam na e-mail info@optika-sahini.hr

Ako ste maloljetni, ne šaljite nam svoje osobne podatke!

1. OPĆENITO

Kada koristite web stranicu optika-sahini.hr (“WEB STRANICA”) koja također uključuje i on-line trgovinu, Optika Viktor Šahini (“Voditelj obrade”) kao voditelj obrade podataka obrađuje Vaše osobne podatke u skladu s relevantnim propisima o zaštiti osobnih podataka.

Ova Pravila zaštite osobnih podataka (“PRAVILA”) opisuju koje se vrste podataka obrađuju i u koje svrhe, te Vaša prava vezana uz takvu obradu. Molimo Vas pažljivo pročitajte ova Pravila prije nastavka korištenja web stranice. Ako se ne slažete s njihovim odredbama, molimo Vas da ne koristite web stranicu.

2. OSOBNI PODACI KOJE OBRAĐUJEMO

“OSOBNI PODACI” označavaju sve podatke koji se odnose na pojedinca čiji je identitet utvrđen ili se može utvrditi (“ISPITANIK”).

Osobne podatke prikupljamo sukladno važećim propisima i to kako bismo vam npr. mogli poslati izmjene i novosti elektronskom poštom, uključiti vas u sudjelovanje u nagradnim igrama te obavijestiti pobjednika, odaslati publikacije, brošure i drugi promidžbeni materijal ili odgovoriti na vaša pitanja, primjedbe i komentare.

Vaše osobne podatke obrađujemo samo na temelju vaše privole, zakona ili radi ostvarenja legitimnog interesa Voditelja obrade, kao na primjer kada obrađujemo vaše podatke za potrebe izravnog marketinga radi oglašavanja naših proizvoda ili usluga (“KOMERCIJALNA KOMUNIKACIJA”), putem elektroničke ili drugih oblika komunikacije. U određenim slučajevima će prikupljanje vaših osobnih podataka biti nužno radi izvršenja ugovora između vas i Optike Viktor Šahini, na primjer prilikom kupovine proizvoda u našoj web trgovini, kako bismo vam mogli dostaviti proizvod na zatraženu adresu dostave i sl.

Obrađujemo sljedeće kategorije osobnih podataka:

 1. Kontakt i identifikacijski podaci potrebni za otvaranje korisničkog računa na web stranici i/ili za članstvo u programima lojalnosti Optike Viktor Šahini
 2. Kontakt i identifikacijski podaci potrebni za naručivanje proizvoda u online trgovini odnosno njihovu isporuku/dostavu na zatraženu adresu
 3. Podaci o kupnji putem online trgovine, npr. kupljeni proizvodi, iznos računa, odabrani način plaćanja, učestalost kupnje
 4. Podaci iz korespondencije korisnika s Voditeljem obrade (uključujući njihov sadržaj)
 5. Podaci o interakciji korisnika s web stranicom koji se prikupljaju korištenjem kolačića (eng. Cookies). Detalje o tehnologiji kolačića i njihovoj upotrebi na ovim web stranicama potražite u poglavlju 8 ovih Pravila (Pravila o kolačićima)

Putem ove web stranice možemo Vam ponuditi mogućnost komuniciranja i poveznica sa sadržajem društvenih mreža (npr. Facebook, Instagram, Twitter, YouTube). Ako odlučite upotrebljavati svoj profil s društvenih mreža, imajte na umu da društvena mreža, ovisno o postavkama Vašeg profila na društvenoj mreži, može s nama podijeliti neke informacije o Vašem profilu.

Ne prikupljamo i ne koristimo osobne podatke maloljetnih osoba (u okviru razumnih granica ukoliko nam je moguće spoznati dob korisnika), osim uz izričitu suglasnost roditelja ili staratelja. Ukoliko ste maloljetni, molimo Vas da nam ne šaljete svoje osobne podatke (ime, prezime, adresa, telefonski broj, e-mail ili druge podatke koji bi Vas mogli pomoći identificirati), jer ćemo obradu takve komunikacije morati odbiti. Ukoliko bi usprkos tome uslijedila uspostava kontakta na zahtjev maloljetne osobe, u slučaju prenošenja osobnih podataka od strane maloljetne osobe, Optika Viktor Šahini izričito odbija zaprimanje bilo kakvih zahtjeva materijalne ili nematerijalne prirode koji proizlaze iz obrade takve namjere kontakta.

3. SVRHA OBRADE OSOBNIH PODATAKA

Optika Viktor Šahini obrađuje osobne podatke za sljedeće svrhe:

 1. Otvaranje korisničkih profila na web stranici i/ili članskih profila u programima lojalnosti Optike Viktor Šahini
 2. Obrada narudžbi putem online trgovine i isporuka/dostava naručenih proizvoda na adresu koju je korisnik naznačio
 3. Pružanje različitih pogodnosti članovima programa lojalnosti Optike Viktor Šahini (npr. prikupljanje bodova)
 4. Prijenos komercijalnih komunikacija putem elektroničke pošte, mobilne telefonije ili tradicionalnom poštom odnosno kurirskom dostavom (u limitima Vaše suglasnosti)
 5. Sudjelovanje u anketama, upitnicima i nagradnim natječajima organiziranim od strane Optike Viktor Šahini. Detalje o ovoj vrsti obrade potražite u odjeljku 7 ovih Pravila (ankete, upitnici i promocije)
 6. Pružanje odgovora na pitanja koja nam postavite ili na Vaše savjete, komentare, prigovore i sl.
 7. Izrada različitih izvještaja / statistika o načinu korištenja web stranice i usluga koje nudi, uključujući o tome kako su izvršeni ugovori s Optikom Viktor Šahini
 8. Rješavanje svih sporova ili pritužbi koji se odnose na ili proizlaze iz aktivnosti Optike Viktor Šahini

4. KOMUNICIRANJE PODATAKA PREMA TREĆIMA

Ne prodajemo, ne prenosimo, ne otkrivamo podatke koje prikupljamo na našim web stranicama nikome izvan Optike Viktor Šahini bez Vaše privole, osim (1) u slučajevima propisanim zakonom i kada je to potrebno radi izvršavanja naših zakonskih obveza, (2) u slučajevima kada je to potrebno radi zaštite Vašeg života ili tjelesnog integriteta, a Vi niste u mogućnosti dati svoj pristanak za obradu Vaših osobnih podataka, (3) u slučajevima kada je to nužno radi ispunjenja zadataka koji se izvršavaju u javnom interesu, (4) u slučajevima kada ste Vi sami objavili te podatke te (5) u slučajevima kada je to potrebno radi zaštite naših legitimnih interesa. Vaše osobne podatke ćemo čuvati samo tijekom vremena koje je nužno radi ostvarenja ranije navedenih svrha obrade.

Optika Viktor Šahini može neke ili sve Vaše osobne podatke otkriti sljedećim primateljima, na način kako je dalje navedeno:

 1. Osobama ovlaštenim za obradu osobnih podataka u ime i za račun Optike Viktor Šahini, odnosno suradnicima ili dobavljačima neophodnim za pružanje i održavanje usluga koje se pružaju putem ovih web stranica (npr. pružatelji usluga izrade i održavanja web stranica, pružatelji usluge dostave naručenih proizvoda ili promotivnih materijala, dobavljači u pripremi marketinških kampanja i sl., suradnici ili pružatelji usluga koji najbolje mogu odgovoriti na Vaša pitanja i sl.)
 2. Pravnom sljedniku ili sljednicima, u slučaju statusnih promjena uslijed podjele, pripajanja, restrukturiranja ili drugog prijenosa kontrole u društvu
 3. Drugim primateljima kojima je Optika Viktor Šahini ovlašten ili obavezan otkriti osobne podatke pojedinaca na temelju važećih propisa

5. SIGURNOST PLAĆANJA KREDITNIM KARTICAMA

Optika Viktor Šahini se obvezuje primijeniti maksimalne sigurnosne standarde u svrhu zaštite interesa kupaca i sprječavanja eventualnih zlouporaba informacija. Proizvodi / usluge dostupni u online trgovini prodaju se putem online rješenja za kartično plaćanje WSPay koje nudi WSPay – Web Studio d.o.o.

Transakcije plaćanja kreditnim i/ili debitnim karticama obavljaju se zaštićenim 3D-Secure protokolom autentifikacije s 256-bitnom SSL enkripcijom, što se smatra sigurnim načinom obavljanja novčanih transakcija. Ova metoda omogućuje siguran prijenos informacija te onemogućuje neovlašteni pristup podacima prilikom komunikacije između računala Kupca i WSPay servisa (on-line operatera platnog sustava) i obrnuto.

Navedeni servis i financijske ustanove (kartične kuće) razmjenjuju podatke uporabom virtualne privatne mreže (VPN), koja je zaštićena od neautoriziranog pristupa. BROJEVI KREDITNIH KARTICA NE POHRANJUJU SE I NISU DOSTUPNI OPTICI VIKTOR ŠAHINI.

Optika Viktor Šahini ne može se smatrati odgovornim za zlouporabe za koje se ne može utvrditi da su nastale kao posljedica tehničko-sigurnosnog propusta sustava web trgovine ili propusta djelatnika Optike Viktor Šahini.

6. PORUKE E-POŠTE

Kada nam pošaljete elektronsku poštu (putem e-mail poruke s pitanjem, komentarom, prigovorom, savjetom ili sl., ili putem obrasca za kontakt na web stranici) s osobnim podacima po kojima Vas je moguće identificirati, upotrijebit ćemo te podatke u svrhu ispunjenja Vašeg zahtjeva. Možda ćemo Vaš e-mail kao i poruku/zahtjev koji ste nam uputili poslati drugim suradnicima ili dobavljačima koji će moći najbolje odgovoriti na Vaše pitanje.

Svi djelatnici i poslovni partneri Optike Viktor Šahini odgovorni su za poštivanje Pravila zaštite osobnih podataka.

7. ANKETE, UPITNICI I NATJEČAJI

Povremeno na našim stranicama provodimo ankete i upitnike. Tako prikupljeni podaci koriste se isključivo za potrebe Optike Viktor Šahini. Ako na našim stranicama ili s nama povezanim društvenim mrežama objavimo rezultate anketa, oni će biti isključivo zbirni i neće sadržavati nikakve osobne podatke.

Naše stranice često sadrže obavijesti o različitim nagradnim igrama koje organiziramo ili obavijesti o otvorenim radnim mjestima u Optici Viktor Šahini (“NATJEČAJI”). Za one natječaje kojima omogućujemo elektronski pristup, osim ako izrijekom nije drugačije navedeno u pravilima natječaja, Vaše osobne podatke koristit ćemo samo u svrhu realiziranja natječaja (npr. za stupanje u vezu s pobjednikom nagradne igre i ispunjenja naših zakonskih obveza vezanih uz organizaciju natječaja, ili radi postupka selekcije u natječaju za radno mjesto). Ne dijelimo te informacije ni s kim izvan Optike Viktor Šahini osim s pružateljima usluga koji nam pomažu u organiziranju natječaja i koji imaju zakonsku obvezu čuvanja tajnosti svih dostupnih podataka ili s javnim tijelima u svrhu ispunjavanja zakonskih obveza. Također možemo objaviti određene osobne podatke (npr. ime, prezime i vrijednost nagrade) kako bismo ispunili zakonske obveze ili kako bismo osigurali transparentnost naših natjecanja.

Optika Viktor Šahini ne može preuzeti odgovornost za eventualne štete nastale uporabom informacija s ovih stranica u svrhe koje izlaze izvan okvira njihove predviđene namjene.

8. PRAVILA O KOLAČIĆIMA

Web stranica Optike Viktor Šahini koristi tzv. kolačiće (eng. “cookies”).

Kolačići su male tekstualne datoteke koje generira poslužitelj web stranica i koje se putem web preglednika pohranjuju na uređaju korisnika, a kako bi se korisniku mogla pružiti što kvalitetnija usluga i sadržaji. Pohranjuju određene informacije (npr. željene postavke jezika ili web stranice, status registracije na korisnički račun i sl.) koje Vaš preglednik može reproducirati kada se vratite na web stranicu (ovisno o trajanju kolačića).

Upotrebljavamo sljedeće kategorije kolačića:

 1. Kolačići neophodni za funkcionalnost web stranice

  Određeni kolačići su neophodni kako bi korištenje ove web stranice i njene osnovne usluge i značajke bile moguće. Bez ovih kolačića, na primjer, nećete moći pristupiti određenim sigurnim područjima ili pratiti svoju košaricu za online kupovinu. Ovi se kolačići ne mogu onemogućiti.

  Koristimo sljedeće neophodne kolačiće:

  • ASP.NET_SessionId – Kolačić sesije aplikacije
  • MojaTrgovina.AnonymousUser – Svrha je prepoznati neregistriranog korisnika (kako korisnik ne bi morao iznova unositi adresu e-pošte, adresu itd.)
  • MojaTrgovina.AuthShopUser – Svrha je prepoznati registriranog i prijavljenog korisnika
  • MojaTrgovina.CookiePolicyAccepted – Kolačić koji potvrđuje prihvaćanje kolačića
  • MojaTrgovina.SSOLocal.CustomerID – Svrha je prepoznati mrežne napade i parazitske korisnike te spriječiti napade. Ne koristi osobne podatke korisnika
 2. Opcionalni kolačići

  Informacije od ovih kolačića pomažu nam da shvatimo kako naši korisnici upotrebljavaju web stranicu, sa svrhom unaprijeđenja kvalitete sadržaja prema korisnicima i doživljaja pregledavanja. Opcionalni kolačići uključuju kolačiće Google Analytics (čiji kolačići prate posjećenost i analiziraju uspješnost web stranice, a koje su Optici Viktor Šahini dostupne kao statistički podaci, bez osobnih podataka individualnih korisnika), te kolačiće društvenih mreža (npr. Facebook) koji omogućuju korisniku da određeni sadržaj podijeli putem vlastitog računa na društvenim mrežama.

Kada prvi put pristupite web stranici, pojavit će se natpis koji upozorava na postojanje kolačića i zatražiti Vašu suglasnost za njihovo prihvaćanje.

Nastavkom pregledavanja web stranice, prihvaćate korištenje kolačića.

Korisnik web stranice putem postavki svojeg web preglednika uvijek može samostalno regulirati (ograničiti ili onemogućiti) primanje kolačića. Napominjemo da onemogućavanje kolačića može utjecati na funkcionalnost i Vašu interakciju s web stranicom, te isključujemo svaku odgovornost za bilo kakav gubitak funkcionalnosti i/ili kvalitete sadržaja web stranice u svim slučajevima odabira regulacije primanja kolačića od strane korisnika.

Dodatne informacije o konfiguriranju postavki preglednika za kolačiće možete pronaći na sljedećim linkovima:

 • ovdje saznajte više o načinu privatnog pregledavanja i postavkama kolačića u Firefoxu
 • ovdje za čitanje o načinu anonimnog načina i postavkama kolačića u pregledniku Google Chrome
 • ovdje pročitajte način rada “InPrivate” i postavke kolačića u pregledniku Internet Explorer
 • ovdje za više informacija o modusu “Privatna navigacija” i postavkama kolačića u pregledniku Safari

Korištenjem ovih web stranica smatrat će se da su korisnici u svakom trenutku upoznati i suglasni s uvjetima korištenja, uključujući odredbe o obradi i zaštiti osobnih podataka i mogućnostima u vezi s kolačićima.

9. PRAVA ISPITANIKA

Davanje privole za obradu osobnih podataka nije obvezno, ali odbijanje davanja privole na obradu podataka kako je iznad navedeno, može korisniku onemogućiti korištenje svih ili nekih sadržaja koje nudi web stranica, ili onemogućiti dobivanje informacija o proizvodima/uslugama u ponudi Optike Viktor Šahini.

Slanjem osobnih podataka Optici Viktor Šahini ispitanik se ne odriče prava zajamčenih pozitivnim propisima Republike Hrvatske kojima se štite osobni podaci, a osobito prava zatražiti ispravak ili brisanje vlastitih osobnih podataka iz zbirke ako su isti nepotpuni, netočni ili neažurni ili njihova obrada nije u skladu s odredbama pozitivnih propisa Republike Hrvatske.

U mjeri u kojoj se obrada Vaših osobnih podataka temelji isključivo na Vašoj privoli, imate niz prava, uključujući:

 1. PRAVO NA PRISTUP: korisnici čiji se podaci obrađuju imaju pravo o tome dobiti potvrdu kao i pristup osobnim podacima koji se na njih odnose i informacijama o svrsi obrade, kategorijama osobnih podataka, primateljima podataka, razdoblju za koje će podaci biti pohranjeni te drugim pravima
 2. PRAVO NA ISPRAVAK PODATAKA: korisnici imaju pravo zatražiti izmjenu netočnih osobnih podataka ili nadopunu nepotpunih podataka. Registrirani korisnici u svakom trenutku imaju pristup svojim podacima i mogu ih urediti/izmjeniti izravno putem korisničkog računa.
 3. PRAVO NA BRISANJE: u određenim okolnostima, korisnici imaju pravo na brisanje osobnih podatka koji se na njih odnose. Registrirani korisnici u svakom trenutku mogu sami obrisati svoj korisnički račun.
 4. PRAVO NA POVLAČENJE PRIVOLE: Korisnici u svakom trenutku imaju pravo povući ranije danu privolu za obradu osobnih podataka. Ukoliko želite samo promijeniti postavke privole za komercijalnu komunikaciju, isto možete u svakom trenutku samostalno urediti unutar svojeg korisničkog profila.
 5. Također, u određenim okolnostima, korisnici imaju PRAVO NA ULAGANJE PRIGOVORA NA OBRADU, NA OGRANIČENJE OBRADE TE NA PRENOSIVOST OSOBNIH PODATAKA. Za sva pitanja zaštite osobnih podataka, kao i radi ostvarenja gore navedenih prava, molimo Vas obratite se na kontakt adresu navedenu u članku 10. ovih Pravila
 6. PRAVO PODNOŠENJA PRIGOVORA NADZORNOM TIJELU: ukoliko smatrate da su Vaša prava povrijeđena, imate pravo podnijeti prigovor Agenciji za zaštitu osobnih podataka (AZOP)

Ovisno o zahtjevu korisnika/ispitanika, Optika Viktor Šahini se obvezuje:

 1. Potvrditi korisniku da li obrađuje ili ne obrađuje osobne podatke koji se odnose na tog korisnika/ispitanika
 2. Ispraviti ili izbrisati, bez naknade i bez odgađanja, osobne podatke koji se odnose na korisnika/ispitanika
 3. Ograničiti ili prestati s obradom osobnih podataka korisnika/ispitanika

10. S KIM DIJELIMO PODATKE

 1. PLUS HOSTING

  Osobne podatke pohranjujemo na serverima koje smo zakupili od pružatelja usluga DHH d.o.o., Dalmatinova 4, Pula koji se nalaze u Republici Hrvatskoj. Ugovorom sklopljenim s pružateljem usluge osigurali smo da Plus Hosting osigurava najvišu razinu sigurnosti Vaših podataka.

 2. WSPAY

  Za potrebe online autorizacije kreditnih i debitnih kartica koristimo uslugu WsPay, koju pruža Web studio d.o.o., Ćićarijska 10, Rijeka (Opći uvjeti korištenja WsPay). Sustav WsPay u potpunosti onemogućava pristup podacima neovlaštenim sudionicima u postupku kupnje pa tako u broj kartice kojom se plaća uvid može imati isključivo kartičarska kuća i vlasnik kartice. Ukoliko prilikom procesa kupnje odaberete način plaćanja karticom, tražit ćemo vašu suglasnost da Vaše ime, prezime, adresu, broj kartice, datum isteka kartice i kontrolni broj dostavimo kartičarskoj kući, a mi ćemo poduzeti mjere da se oni s Vašim osobnim podacima odnose s dužnom pažnjom i na zakonit način.

 3. GOOGLE ANALYTICS

  Google Analytics je alat za prikupljanje anonimnih podataka o korisnicima naših web stranica, koji prikuplja podatke o tome koliko često korisnici posjećuju naše web stranice, koje stranice posjećuju, u koje vrijeme ih posjećuju, koliko dugo ostaju i iz koje zemlje dolaze itd. i to pomoću kolačića i IP adresa i to u sljedeće svrhe:

  • za poboljšanje korisničkog iskustva,
  • za praćenje uspješnosti marketinških kampanja,
  • za analizu obrazaca ponašanja.

  Ukoliko želite isključiti Google Analytics, možete instalirati Googleov dodatak za svoj preglednik koji će to spriječiti. Dodatak možete preuzeti ovdje.

  Više informacija o tome kako Google koristi tako skupljene podatke možete pronaći ovdje.

 4. MAILCHIMP

  Vaše osobne podatke ćemo prikupljati i obrađivati prilikom slanja našeg newslettera i promidžbenih poruka e-pošte isključivo uz Vašu izričitu privolu koju možete u svakom trenutku povući ili izmijeniti.

  Za slanje newslettera koristimo servis MailChimp čiju politiku zaštite osobnih podataka možete pronaći ovdje.

 5. DOSTAVNA SLUŽBA

  Za dostavu kupljene robe koristimo usluge partnera Intereuropa d.o.o. Ukoliko Vam dostavljamo kupljenu robu, Vaše ime, prezime, adresu i kontakt broj telefona dostavljamo dostavljačkoj službi, a mi ćemo poduzeti sve mjere da se oni s Vašim osobnim podacima odnose s dužnom pažnjom i na zakonit način.

11. ORGANIZACIJSKE I SIGURNOSNE MJERE KOJE SMO PODUZELI U SVRHU ZAŠTITE OSOBNIH PODATAKA

 • kriptirana veza (https)
 • firewall
 • ograničen fizički pristup samo ovlaštenim osobama
 • praćenje pristupnih logova

12. SVRHE U KOJE KORISTIMO OSOBNE PODATKE

 • za ispunjavanje ugovornih obveza
 • za prikazivanje sadržaja Vaših web stranica na najučinkovitiji način na Vašem uređaju
 • za odgovaranje na Vaše upite
 • za slanje obavijesti o promjenama vezanima uz naše usluge
 • za slanje promidžbenih poruka e-pošte, u slučajevima kada ste za to dali svoju izričitu privolu
 • za sprječavanje prijevare

13. VRIJEME ČUVANJA PODATAKA

Vaše podatke nećemo čuvati dulje nego li je nužno potrebno za ispunjavanje svrhe zbog koje su prikupljeni. Nakon isteka roka čuvanja osobne podatke ćemo ili izbrisati ili anonimizirati tako da se više ne mogu povezati ni sa kime.

 • podaci sadržani u računu te podaci o financijskim transakcijama – 11 godina (zakon)
 • korisnici web shopa – do opoziva od strane korisnika

14. KONTAKT

Za sva pitanja vezana uz zaštitu Vaših osobnih podataka, kao i radi ostvarenja ranije navedenih prava i zahtjeva, možete nam se obratiti slanjem e-mail poruke na info@optika-sahini.hr, web@optika-sahini.hr ili poštom na adrese Agatićeva 2a, 51000 Rijeka ili Aldo Colonello 1, 51000 Rijeka. Optika Viktor Šahini ne odgovara na anonimne zahtjeve.

 

OPTIKA-SAHINI.HR je zaštićena robna marka tvrtke OPTIKA VIKTOR ŠAHINI • OIB: 00140241185 • Aldo Colonello 1, 51 000 Rijeka, Hrvatska

Zaštita osobnih podataka - formular